Home Main Stories Freedom Fighters Quiz: Know about the freedom fighters through this quiz.. –...

Freedom Fighters Quiz: Know about the freedom fighters through this quiz.. – freedom fighters quiz test your knowledge here

28
0
Freedom Fighters Quiz: Know about the freedom fighters through this quiz.. – freedom fighters quiz test your knowledge here

India will complete 75 years of independence on 15th August this year. On this special occasion, it is very important to remember the heroes who gave us freedom, who sacrificed everything for the country. Every citizen of the country whether it is a child or an old man had contributed at their own level in the freedom struggle. We have brought you the Freedom Fighters Quiz related to the same heroes, with the help of which you can test your knowledge.

Question 1- Freedom fighter Shaheed Bhagat Singh was associated with which of the following organizations?
(a) Swaraj Party
(b) Indian National Congress
(c) Hindustan Socialist Republican Association
(d) Both the Indian National Congress and the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA)

Answer- (b)

Question 2- Who died in 1920 with the beginning of the non-cooperation movement?
(a) GK Gokhale
(b) Motilal Nehru
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Lokmanya Tilak

Answer- (d)

Question 3- Who among the three freedom fighters of India was hanged in the Kakori train conspiracy in 1925?
(a) Roshan Singh, Ram Prasad Bismil and Ashfaq Ullah Khan
(b) Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru
(c) Sardar Udham Singh, Ram Prasad Bismil, Ashfaq Ullah Khan
(d) Ram Prasad Bismil, Bhagat Singh, Ashfaq Ullah Khan

Answer- (a)

Question 4- Which Indian activist was known as ‘Lokhitwadi’?
(a) Gopal Hari Deshmukh
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Ferozeshah Mehta
(d) Bal Gangadhar Tilki

Answer- (a)

Question 5- Who has written the lyrics of the national anthem?

(a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Annie Besant
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ram Prasad Bismili

Answer – (c)

Question 6- In which language was the newspaper Kesari started by freedom fighter Bal Gangadhar Tilak published?
(a) Bengali
(b) Hindi
(c) English
(d) Marathi

Answer- (d)

Question 7- What was the name of the British officer who was shot by Udham Singh?
(a) Colonel Reginald Edward Harry Dyer
(b) John Saunders
(c) Sir Michael Francis O’Dwyer
(d) none of these

Answer- (c)

Question 8- Which of the following newspapers was started by Motilal Nehru in 1919?
(a) Young India
(b) The Independent
(c) Voice of India
(d) The Leader

Answer- (b)

Question 9- Annie Besant was related to?
(a) Khilafat Movement
(b) Non-cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Home Rule Movement

Answer- (d)

Question 10- Who among the following was called ‘Father of Indian Unrest’ by the British?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Lokmanya Tilak
(d) Madan Mohan Malviya

Answer- (c)

,

Source link

Find our other website for you and your needs

Kashtee A shayari,Jokes,Heath,News and Blog website.
Your GPL A Digitsl product website
Amazdeel Amazone affiliated product website.
Job Portal A Job website
Indoreetalk Hindi News website
know24news A auto news website in english and hindi.
Q & Answer website A website for any query and question.
Quotes A Christmas Quotes.
New Year QuotesNew Year Quotes
Cricket News website A website for cricket score online and upcoming matches.
Government job A Government job announcement portal.
Gaming Information Website A website for Gaming lover.

Previous articleChina Taiwan News: 22 Chinese fighter jets infiltrate Taiwan for the second consecutive day, has the war started? – world war 3 news 22 chinese fighter jets enter taiwan airspace for the second day after nancy pelosi visit
Next articleChina Taiwan News : ‘Taiwan will not provoke but…’, President Tsai Ing defies dragon amid rain of Chinese missiles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here